Як правильно вибрати насос для заміського будинку?

Як правильно вибрати насос для заміського будинку?

Головними характеристиками при підборі насоса є витрата і натиск .

Витрата - це та кількість доставленої води, яке визначається водоспоживанням на побутові потреби, а також на полив в одиницю часу. Як правило, він вимірюється в літрах в секунду (л/с) або кубометрах на годину (м3/год). В середньому, цей параметр для сім'ї з трьох-чотирьох чоловік оцінюють в 2-4 м3/год, полив - 1,5 м3/год. Точне ж значення залежить від числа водорозбірних точок і кількості осіб, що проживають в будинку.


Оскільки велика частина води в будинку надовго не затримується, то її обсяг, який піднімається, повинен відповідати витраті каналізаційного насоса, при необхідності (якщо каналізаційні стоки не можуть самопливом «добратися» до колектора або локальних очисних споруд) відкачують, побутові стоки. Якщо агрегат використовується ще й для відкачування дощової води, слід врахувати і її приток - для дому зі стіною 10х10 м. Він, приблизно, складе 3 м3/год.

Для підрахунку напору водопідйомних насосів слід враховувати необхідний натиск в системі - не менше 2 бар, різниця висот між рівнем води в джерелі і споживачем (для заглибних і поверхневих насосів), а також втрати напору в трубопроводі. Вони в свою чергу залежать не тільки від протяжності і діаметру труби, але і від розгалуженості мережі і наявності регулюючої арматури.

Всі ці розрахунки зажадають складання планів ділянки і будинку. У них повинні бути вказані плановані точки водорозбору. Також знадобиться паспорт свердловини, якщо вона є. Приблизні розрахунки можуть допомогти тільки зорієнтуватися у виборі приблизної продуктивності насоса, для грамотного підбору необхідно звернутися до фахівців.


Яким повинен бути надійний насос?


В першу чергу надійність обладнання визначається вихідним якістю і зносостійкість матеріалу, з якого виконані його вузли. Переважно, щоб робоче колесо, вал, корпус були виготовлені з нержавіючої сталі або якісного пластику, так як ці матеріали дуже міцні і довговічні.

Це особливо актуально для свердловинних насосів, оскільки процедура заміни такого обладнання в разі поломки потребують значних витрат часу і коштів. Як матеріал для підшипників все більше віддаються перевагу високотехнологічним підшипників ковзання з кераміки і необслуговуваних підшипників кочення.

Друга складова довговічного обладнання - це оптимальна конструкція. Вічного двигуна поки, на жаль, не існує, так само як і насоса, але саме двигуни найбільш часто піддаються удосконаленням. Наприклад, для водопідйомних насосів, особливо більш потужних - свердловинних, момент пуску двигуна є «стресовим моментом», провокуючи перевантаження мережі і сприяючи зносу агрегату.

Завдяки їм, двигун розганяється поступово, підтримуючи оптимальний режим роботи і немає необхідності використовувати кабель великого перерізу. Також плавний пуск дозволяє використовувати насос з мембранним баком невеликого об'єму, який займає менше місця і коштує дешевше великих аналогів.

Ще один конструкційний момент, до якого необхідно уважно ставитися при виборі - це кабельне з'єднання і захист двигуна від проникнення води. Адже насоси від іншого електроустаткування відрізняє одночасний контакт і з електрикою, і з водою.

Застосування вбудованих пристроїв захисту оберігає насос, отже, чим товще «броня», тим нижче можливість виникнення аварійних ситуацій. Серед найбільш корисних треба відзначити засоби, що оберігають прилад від поломок в умовах відсутності води (захист від сухого ходу) або при перевантаженні двигуна (тепловий захист).

Фактором, що відбивається на роботі обладнання, також є напруга в електромережі, скачки якого можуть вивести з ладу двигун. Багато приладів дуже чутливі до подібних перепадів, і при їх підключенні необхідно використовувати додаткові заходи захисту. В інших же передбачений захист від стрибків напруги і падіння тиску, яка вимикає насос при виході параметра за необхідні межі.


Що потрібно, щоб насос працював довго?


Довговічна робота властива лише приладів, які використовуються з урахуванням відповідності умовам експлуатації, передбаченим виробником.

Для насосів до даних умов слід, перш за все, віднести характеристики рідини, що перекачується. Побутові насоси призначені для роботи з неагресивним середовищем. Тому наявність і кількість твердих і волокнистих включень, в тому числі і піску для водопідйомних і дренажних насосів повинно відповідати необхідним нормам. Щоб уникнути проблем бажано встановити спеціальні фільтри на всмоктуючої гілки водогону.

Щоб уникнути гідравлічного удару в системах водопостачання і опалення повинен бути встановлений гідробака. Його розмір допоможуть підібрати фахівці.
Дренажні насоси потребують регулярного очищення (це можна робити самостійно, відповідно до інструкції).
Дотримання умов експлуатації - це запорука безперебійної роботи обладнання, а також необхідний фактор для надання гарантійного обслуговування виробником.
 


Який насос економічніше?


За підрахунками фахівців, початкові витрати на покупку насоса складають менше третини всіх витрат, пов'язаних з ним. До них також відносяться витрати на обслуговування і на електрику, яким належить найбільша частка. Для підвищення інформованості солідні виробники почали маркувати насоси аналогічно до інших електротехнічних приладів. Відповідно до рівня енергоспоживання продукт відносять до певного класу, про що свідчить ярлик, розміщений на упаковці.


Як управляти роботою насоса?


Свій будинок - це не тільки індивідуальний комфорт, але і індивідуальна відповідальність. Якщо в підборі і монтажі допоможуть фахівці, то подальша експлуатація лягає на плечі власника.

Але якщо система управління обладнанням складна, велика кількість функцій може тільки збити недосвідченого користувача з пантелику. Тому при підборі побутових насосів варто віддавати перевагу так званому «інтелектуальному» обладнанню. Такий насос самостійно адаптується до змін і «підказує» своєму власникові дії, які необхідно зробити, в тому числі - дає інформацію про режим роботи, нештатних ситуаціях і т.д.

Свердловинні насоси в процесі експлуатації занурені в воду, і витягувати їх для контролю і регулювання недоцільно і дорого (потрібний фахівець). Тому для управління їх роботою і, відповідно, роботою всієї водопровідної мережі застосовують електронні блоки управління, що розміщуються безпосередньо в будинку. З їх допомогою можна контролювати режим роботи, тиск, число обертів двигуна, споживану потужність, при цьому прилад дозволяє відмовитися від застосування інших пристроїв управління і захисту.

Ці зручності не здадуться зайвими, особливо в разі проблемних ситуацій, з більшістю з яких користувач, як правило, може впоратися сам. Однак він зможе це зробити, тільки якщо знає причину того, що відбувається. Наявність індикаторів допоможе розібратися, чи дійсно насос несправний або відмова пов'язана з відсутністю, наприклад, харчування в електромережі.


Що ще запитати у продавця?


Також необхідно звернути увагу на умови монтажу. При покупці уточніть, чи потрібно встановлювати насос в окремому приміщенні або на спеціальному майданчику. Деякі моделі досить гучні і розташовувати їх доведеться в підсобному приміщенні. Тиху роботу забезпечує застосування так званого «мокрого ротора», при якому двигун охолоджується омиваючої його рідиною.

У будинку часто виникають непередбачені обставини, тому не зайвим буде дізнатися, які додаткові функції може виконувати насос. Так, багато зважених насоси можуть працювати в якості підвищує тиску, дренажні допоможуть відкачати воду з басейну або приямка.

Важливо також уточнити у продавця необхідність придбання «обв'язки» насоса, до якої відносяться грязьовий фільтр, манометри, зворотний клапан, і т.п. Частина або всі необхідні пристосування можуть бути вже в комплекті. До подібних дрібниць необхідно ставитися серйозно, оскільки невиконання вимог, що стосуються монтажу, може послужити причиною відмови в гарантійному ремонті. Про його умовах слід поцікавитися у фірми, що реалізує обладнання або здійснює його монтаж. А також дізнатися, чи будуть надані консультаційні послуги в разі несправності. Адже як було сказано вище, часто знаючи, в чому причина відмови роботи обладнання, можна самостійно її усунути (наприклад, почистити забився фільтр) і заощадити на виклик майстра.

Отже, головні параметри, на які варто орієнтуватися при виборі насосного обладнання Pedrollo - це надійність, ефективність і зручність експлуатації. Щоб дізнатися, наскільки та чи інша марка відповідає індивідуальним вимоги, необхідно «помучити» продавця і з'ясувати: з чого зроблений насос, його конструкційні особливості, необхідні додаткові аксесуари. Не залишайте без уваги умови монтажу, експлуатації та гарантійні зобов'язання. Грамотний фахівець і зацікавлений продавець завжди є пояснять особливості того чи іншого насоса і його переваги. А зробивши правильний вибір одного разу, в подальшому можна орієнтуватися на продукцію вже зарекомендував себе виробника.